Vooroorlogse namen

Jeffrey, Wesley, Michael, Ashley, Jessica, Jennifer: de Amerikaanse namentrend is in Nederland al een tijdje morsdood. Overzees populaire namen als Madison en Jack krijgen anno 2008 dan ook maar moeilijk voet aan de grond.

Nameberry doet alvast een voorspelling voor trends in 2009, die wat meer lijken aan te sluiten bij die in ons land. Vooral “depression era names” zouden het goed moeten gaan doen, ofwel: retronamen. In economisch moeilijke tijden grijpen mensen terug op vertrouwd klinkende namen: Don, Betty, Joan en Peggy.

Vrij vertaald: Wim, Bep, Elly en Ans. Of Dick, Ria, Leny en Jans. Ik denk alleen dat het in Nederland niet slecht genoeg gaat en we nog even moeten wachten op de eerste echte oma-namen.

Welke vooroorlogse namen zouden jullie graag terug zien keren?

35 antwoorden op “Vooroorlogse namen”

 1. Ik vind Roemer een mooie naam. Ik geloof niet dat hij speciaal in het rijtje “Dick, Zus Jet, Ans” past, maar het is wel een oude naam en ik hoor hem nooit.

 2. Niet allemaal even oud, maar toch.

  Voor de meisjes ga ik voor Marie, Sien, Lien, Ada, Eda, Edith, Marij, Adriana, selma, Reina, Ella, Kaat, Lena

  Voor de jongens Adriaan, Anton, Edgar, Carel/Karel, Frank, Jozef, Otto, Stan, Emiel

 3. Het eerste wat in mij opkwam was, voor meisjes: Reina, Bea, Ali(da)
  voor jongens: Anton, Gerard, Jan, Kees, Piet.
  Toen las ik de reacties en blijkt dat er nu al een overlapping is met de namen van Roos. Dus laat Anton en Reina maar geboren worden!

 4. Ik denk dat juist de wat langere namen het goed gaan doen. En dan bedoel ik de langere, klassieke namen zoals Charlotte, Feline, Margot.. dat straatje.

 5. Voor jongens Rolf en Kees.
  Voor meisjes Maartje.
  Toch denk ik dat in 2009 niet zoveel zal veranderen en ik verwacht dat er weer vele Sanne’s, Sophie’s en Sem’s worden geboren !

 6. Jippie, tijdens de zwangerschap van mijn eerste kindje kwam ik hier regelmatig, na haar geboorte ook nog (het bleef leuk, maar het voelt een beetje alsof je iets doet wat niet mag als je namen kijkt terwijl je niet zwanger bent), maar… nu ‘mag’ ik weer volledig ‘geoorloofd’ en ongegeneerd namen kijken, want…. ik ben weer zwanger!!

  Vooroorlogse namen die ik terug zou willen zien? Ik weet het niet. Mijn opa’s en oma’s heetten: Ad, George, Bep, Betsy en Theo. Alleen Bep kan ik me voorstellen als ‘nieuw hip’, maar da’s dan misschien alleen vanwege B.E.P. in Amsterdam. (waar ik ooit, inmiddels al weer jaren terug, eens geweest ben).

  ‘depression era names’… grappige term. Doet me aan fin de siècle denken, terwijl dat weer heel iets anders is…

 7. Denise, van harte gefeliciteerd met je zwangerschap. Da’s inderdaad een goede reden voor ongegeneerd namen kijken:)

  Ik denk dat die namen zoals Josje (Aukje van Ginneken) en Teuntje echt een hype aan het worden zijn. Je hoort ze steeds vaker…

  Ik vind dat deze namen wel mogen terugkomen: Barbera (zo heet mijn moeder ook), Marije, Roos, Marjet, Annette, Dieuwertje, Juul, Anne-Sophie en andere Anne-combinaties, Louise, Maartje, Lena bij de meisjes. En Kees, Teun, Toon, Gijs, Anton en Frank bij de jongens.

 8. Ik zou de namen toch wat updaten. Thereza vind ik bijvoorbeeld echt te oud klinken, maar Reza vind ik erg mooi. Of Freja in plaats van het oorspronkelijke Frea. Ik vind het gek genoeg bij jongens makkelijker om een oude naam te kiezen, die namen waren vroeger tenminste ook al ‘stoer’.

 9. Ik heb liever dat ze wegblijven, zodat ik – met mijn soms ouderwetse smaak – origineel blijf 😉

  j- Dieter, Frank, Lude, Maas, Matthias, Oscar, Reijer, Rein, Roemer, Sweder, Willem, …

  m- Aline, Claire, Edith, Hendrikje (want daar heb ik een ontzettende zwak voor ;-)) Helene, Lidewij, Mariken, Mathilde, Reine, …

 10. Het maakt mij helemaal niet uit welke oudere namen terugkomen, ALS ze maar terugkomen (met uitzondering van namen als Truus), want ik ben kort-hip-en-leukvooralszenogkleinzijn-trend heulemaal zat.

  Ik droom er al jaren over om een eventueel eerste zoon Franciscus te noemen, naar mijn vader. Ik zou er dan als roepnaam Ciske van maken (inderdaad, van die film ja).

 11. Tilly/Tillie vind ik al jammer stiekem een leuke naam. Niet dat ik mijn dochter zo zou noemen, maar zou iemand anders dat wel doen, zou ik het tof vinden!
  Verder vind ik namen als Els, Janneke, etc ook leuk. Maar die zijn niet echt vooroorlogs, denk ik.
  Jongensnamen weet ik zo niet.

 12. Denise, proficiat!!
  Ja, ook ik ben fan van vooroorlogse namen. Bij de jongens zouden Frederik en Corneel mijn voorkeur hebben. Bij de meisjes vind ik Sien en Antoinette erg leuk.

 13. Jan lijkt me erg leuk om terug te zien, maar die is alweer een beetje terug toch?

 14. En Jo voor meisjes, of iets als Hendrika of Riekie…

 15. Op het kinderdagverblijf van mijn zoontje zijn traditionele en langere namen onmiskenbaar in. Mijn zoontje Lodewijk zit o.a. in de groep met Olivier, Frederique, Josephine en Rogier. Gelukkig bieden Ole, Tim, Tijn en Ties wat evenwicht…

 16. Moest nog even aan je zin denken “de Amerikaanse namentrend is in Nederland al een tijdje morsdood”
  want wat lees ik als ik de kranten lees… 😉

  De eerste Walcherse baby, Ashley Kemeling, is in het ziekenhuis in Goes geboren op 2 januari 2009

 17. En wat te denken van de naam Jayden uit het bericht over de top-20? Is toch ook niet oud-Hollands dacht ik zo.

 18. Sien vind ik heel erg leuk. Lena en Lien trouwens ook.

 19. Mijn zus woont in Amerika en heeft haar dochter Reina (nu 3 jaar oud) genoemd. In het begin vond ik het hopeloos ouderwets, maar ik ben er nu aan gewend en het wordt uitgesproken als Ray-na, wat ik dan wel weer stoer vind!!

 20. oh, overigens vind ik de naam “Reza” als afkorting van Thereza erg mooi, maar in Arabische landen is dit een jongensnaam…

 21. Onze dochter heet Loes! ook een depression name? ik word er vrolijk van 😉

 22. Voor ouderwetse namen hoef ik slechts even mijn ooms en tantes van moederskant opsommen (Veluwe, voor de oorlog):
  Jansje, Aagje, Beppie, Jopie, Liesje, Marietje, Doortje, Greetje, Trix, Ria.
  Wim, Geurt, Jan, Hans.
  (en ja…het zijn er 14!)
  Beatrix (Mijn moeder werd in de oorlog geboren, en haar naam schalde, als een soort mini verzetsdaadje, door de kerk in 1944)

 23. Ik vind de namen Bep en Krijn erg leuk. Heel ouderwets, maar lekker stoer:)

 24. Ik kom dit berichtje nu (weer) tegen en hier moet ik wel om lachen:
  “Ik denk alleen dat het in Nederland niet slecht genoeg gaat en we nog even moeten wachten op de eerste echte oma-namen.”
  We hebben er even op moeten wachten, maar inmiddels zijn er inderdaad wel weer ‘stoffige’, ‘ouderwetse’ namen die weer hip aan het worden zijn 🙂

 25. Ik heet Marie, een lekker ouderwetse naam. Ik ken niemand onder de 70 die ook zo heet en van mij mag dat zo blijven. Ik vind het leuk om uniek te zijn:D
  Namen die van mij mogen terugkomen zijn Greta, Trijn,Trui, Joep.

 26. Sorry, mijn dochtertje van bijna 3 heet ook Marie! Ik vind het een heerlijke naam. Lekker stoer en uniek. Het is ook een stoere meid. Namen als Emma en Saar en Jet of Wies zijn ook gaaf, maar helaas is dat grotendeels onderdeel van de hype. En wat te denken van Mien en Greta; die vind ik ook super. Jammer dat mensen dit ook hebben bedacht en al voordat ik in de kinderfase kwam… En laat ik nu hoognodig weer een meisjesnaam nodig hebben…; wat een opgave om weer te knallen met een naam. Voor een jongen is Bram super en Teun, Pieter en Klaas.

   1. Mijn mams heette zo, dochter van broer is naar haar vernoemd

 27. Doortje en Noortje zijn ook hele leuke namen,

  ik ben dan ook op zoek naar leuke en stoere namen voor ’n jongen of meisje….

Reacties zijn gesloten.