Aukje en Deon zijn de snelst dalende babynamen in 2010

Aukje en Marieke van Ginneken
Aukje en Marieke van Ginneken: de populariteit van hun voornamen is tanende (foto:www.aukjevanginneken)

Nu we de snelle stijgers van 2010 hebben gezien, is het natuurlijk ook leuk om even te kijken welke voornamen het in 2010 een stuk minder deden dan het jaar ervoor.

De grootste daler in aantal kinderen was Amber. In 2009 kregen nog 468 meisjes die naam; in 2010 waren dat er nog ‘maar’ 352. In het lijstje van hardst dalende namen staan vooral namen die rond de eeuwwisseling erg in de mode waren.

Uitzondering is Maria: die naam is al sinds lange tijd dalende in populariteit, maar omdat het er in de jaren negentig nog zovéél waren, kan de naam nog ieder jaar tientallen naamgenoten extra blijven ‘verliezen’. Ooit werden er letterlijk duizenden Maria’s per jaar geboren, in 2010 waren het er nog maar 290. Waarschijnlijk draagt een aanzienlijk deel van hen ook nog eens een andere roepnaam.

 1. Amber
 2. Nikki
 3. Indy
 4. Emma
 5. Britt
 6. Marit
 7. Maria
 8. Kyra
 9. Kim
 10. Femke, Meike

Als je kijkt naar de percentages ten opzichte van het aantal het jaar ervoor, is Aukje met min 55 procent de grootste verliezer. (Charlie, het alter ego van actrice Aukje van Ginneken doet het nog goed.) Het gaat maar om kleine aantallen, dus dat kan volgend jaar evengoed weer anders zijn.

 1. Aukje
 2. Sharon
 3. Katie
 4. Froukje
 5. Lotus
 6. Anissa
 7. Imme
 8. Meryem
 9. Charissa
 10. Imane

Bij de jongens is het vooral Ruben die een daling laat zien. Er blijven er desondanks genoeg over, maar het verschil tussen 803 Rubens in 2009 en 661 in 2010 is niet te negeren. De rest van het jongenslijstje doet ook wat ‘vermoeid’ aan. Allemaal namen die de lijsten in de jaren ’00 hebben gedomineerd, maar die nu met honderden tegelijk minder in trek zijn.

 1. Ruben
 2. Sven
 3. Lars
 4. Thijmen
 5. Daan
 6. Nick
 7. Tom
 8. Teun
 9. Thomas
 10. Dion

Relatief gezien deed vooral Deon (net als Dion in het vorige rijtje) het slecht: in 2009 kregen nog 46 jongens die naam, in 2010 waren het er nog maar 20 (min 57 procent). Er lijkt een eind te komen aan de opmars van D-namen: Daan, Damiën, Dani, Dante, Dennis, Deon, Diego, Dion, Dirk, Duco, Dylan en Dyon leverden allemaal in. Alleen ultrakorte namen als Dean, Dex en Duuk werden populairder.

 1. Deon
 2. Kas
 3. Yassine
 4. Damiën
 5. Dante
 6. Marten
 7. Klaas
 8. Jordan
 9. Diego
 10. Dennis

5 antwoorden op “Aukje en Deon zijn de snelst dalende babynamen in 2010”

 1. Ik dacht dat de naam Teun juist steeds populairder werd..

  1. Het gaat niet om enorme aantallen, maar in 2009 werden er nog 474 jongens met de naam Teun geboren, vorig jaar waren dat er ‘maar’ 422. Of dat betekent dat er een definitieve daling is ingezet nadat ie de afgelopen vijf jaar snel (nog) populairder werd – ik denk het niet. Eerder een tijdelijk dipje, want de naam heeft alles van dé jongensnamen van nu: kort, krachtig, BoerZoektVrouwig, retro, ouderwets maar niet te.

 2. En zat Femke ook niet lichtelijk in de lift? Meende dat dat bij het stukje over de top 20 van 2010 stond.

  1. Femke verdween in het derde kwartaal uit de top 20 en stond er in het vierde weer in. Overall kregen in 2010 minder meisjes de naam Femke dan in 2009.

 3. Om eerlijk te zijn, vind ik het eigenlijk allemaal niet zo bijzonder. Vooral bij de meisjesnamen heb ik zoiets van: leuk, maar al veel te vaak gehoord. Ook zijn veel namen echt heel Nederlands en dat is voor mij sowieso al onpraktisch aangezien ik in Engeland ga wonen. Voor mijn kinderen wil ik dus namen die je zowel in Engeland, als in Nederland goed kunt uitspreken.

  Bij de jongens vind ik Damiën en Dante wel heel erg leuk. Al moet Damien dan wel zonder trema, want met trema vind ik het niet mooi. Ook de spelling Damian met een ‘a’, vind ik niet zo leuk. Ik ben echt zo’n tut bij wie een letter of een leesteken al heel veel verschil kan uitmaken.

Reacties zijn gesloten.