Gereformeerde tienernamen

Je voornaam is afhankelijk van hoe je ouders op het moment van je geboorte in het leven stonden, of je nou een doorsnee top 10 naam krijgt, of een minder populaire. Ook religie speelt een belangrijke rol, alhoewel in Nederland misschien minder dan elders.

Toch leuk om zo nu en dan een lijst namen tegen te komen van mensen die met enige zekerheid een gelovige achtergrond hebben, in dit geval de geslaagden van het Wartburg College, een reformatorische scholengemeenschap in de regio Rotterdam.

En ja, deze 16- tot 18-jarigen hebben (iets) andere namen dan de meeste van hun leeftijdgenoten. Geen heel bijzondere namen, maar wel vrij conservatief, of zelfs ouderwets. Onder de ruim 600 jongeren die dit jaar hun vwo-, havo- of vmbo-diploma haalden, komen relatief veel bijbelse namen voor, maar vooral namen die onder de tieners van 25 jaar geleden populair waren, zoals Nelleke, Mariska, Jan-Willem en André.

Deze namen kwamen drie keer of vaker voor in de lijst:

meisjes
Annelies
Dineke
Elise
Esther
Hanneke
Judith
Leanne
Marieke
Mariëlle
Marije
Mariska
Marjolein
Nelleke
Petra
Willemieke
Willemijn

jongens
André
Anton
Arjan
Christian
Coen
Daniël
David
Gerben
Hans
Jaco
Jan
Jan-Willem
Johan
Laurens
Marco
Martijn
Maurice
Niels
Peter
Pieter
Rick
Ruben
Sander
Stefan
Wilco
Wouter

Verderop in de lijst nog een paar min of meer bijzondere namen: Chalique, Damaris (2x), Elja, Jarike, Jolies, Rolinca, Suzie voor meisjes en Djarno, Korstiaan en Wilmar voor jongens.

11 antwoorden op “Gereformeerde tienernamen”

 1. Heel erg herkenbaar. Ik kom zelf uit een gereformeerde familie en zeker 11 namen uit het lijstje komen in mijn familie voor! Mijn naam kom ik zelf nooit ergens tegen en ben ik ook maar één keer ergens anders tegen gekomen.

 2. Grappig om dat te zien, inderdaad. Het zijn niet helemaal namen die ik leuk vind, maar deze namen vind ik wel mooi:
  Elise
  Esther
  Judith
  Marieke
  Mariëlle
  Willemijn

  Daniël
  David
  Marco
  Ruben
  En van de bijzondere namen vind ik Damaris en Jarike (nog nooit gehoorde, maar wel heel leuk!) wel mooi.

 3. Haha, J. en ik hebben allebei gereformeerde roots, en dat blijkt dus uit onze namen! Elise en Marije spreken me van de meisjesnamen het meeste aan, van de jongensnamen zou hier alleen Daniël in aanmerking komen. Korstiaan vind ik een van de lelijkste jongensnamen ooit…

 4. Haha…. super leuk artikel… laat ik er nu eentje zijn… En ook nog van die school. Ik had overigens ook klasgenootjes met hele hippe namen hor! Ik ben getrouwd met een André (staat er toevallig ook in de lijst).

  Heel leuk om dit terug te lezen en zeker omdat ik op die school heb gezeten…

  Groetjes Nelleke

 5. Elise hoor ik de laatste tijd weer veel vaker, dat begint weer een modenaam te worden. Korstiaan daar krijg ik echt de kriebels van… Wat een ‘viezige’ naam.

 6. Enne… mocht je nog een vervolgonderzoekje willen doen, de geslaagden van het Driestar College zijn ook op de site van deze school te vinden.

 7. Korstiaan is volgens mij meer een naam uit die streek. Dat is niet echt een naam om af te korten idd! Haha

 8. Damaris is ook een bijbelse naam en komt hier in mijn gereformeerde omgeving ook voor.

 9. Een aantal voorvaderen van mij heetten Korstiaan of Corstianus. De roepnaam was dan Kors. Het is een variant van Christiaan, maar niet echt een mooie naam nee 🙂

 10. Misschien ouderwets of conservatief… ik vind de namen ook aangenaam gewoon. Moet nog erg wennen aan de generatie Sem en Kian, Isis en Lente. Vooral als het gaat om de mevrouw bij de bank of mijn eigen tandarts, hoor ik toch liever Esther of Marije. Kwestie van wennen, of ‘een knop omzetten’, denk ik.

 11. Komisch. Ik heb zelf dus twee typisch christelijke namen. Kan kloppen want ik ben Nederlands Gereformeerd.

Reacties zijn gesloten.