Immigranten in New York (1)

Lower East Side Tenement Museum
Lower East Side Tenement Museum (foto: The Sohotel)

In 1907 emigreerden maar liefst 1,3 miljoen mensen naar de Verenigde Staten, waaronder veel Joden uit Europa.

Deze immigranten vestigden zich na aankomst in New York vooral in wijken als de Lower East Side, veelal in piepkleine eenkamerwoningen vanwaar men een beter onderkomen zocht.

Het Tenement Museum zocht uit wie er in de loop van de jaren in een appartementencomplex in de buurt hadden gewoond. Het bleken maar liefst 7.000 mensen te zijn geweest, waarvan bijna 1.500 namen konden worden achterhaald.

Dit zijn de voornamen die het meest voorkwamen op Orchard Street 103 (waar nu de museumwinkel zit):

rang vrouwen mannen
1 Sarah Louis
2 Fanny, Fannie Max
3 Ida Morris
4 Annie Samuel
5 Rosa Jacob
6 Beckie, Becky Harry
7 Lena Joseph
8 Jennie, Jenny Sam
9 Rachel, Rachael Abraham
10 Dora Nathan
11 Sadie David
12 Bertha Isaac, Issac, Isack
13 Eva Benjamin
14 Rosie Gussie
15 Mollie, Molly Israel, Isrial
16 Yetta Jack
17 Bessie Charles
18 Celia Isador, Isidore
19 Esther, Ester William
20 Mary Harris

Vooroorlogse namen in 2012

Opvallend is dat veel van de honderd jaar geleden populaire jongensnamen nu (weer, of nog steeds) in de mode zijn in Nederland. Benjamin, David, Jack, Jacob, Max, Morris, Nathan, Sam en Samuel werden hier in 2011 allemaal meer dan 100 keer gegeven!

Meisjesnamen zijn als bekend wat meer aan mode onderhevig. In de jaren zeventig en tachtig hebben we een stroom meisjes gehad die Esther, Jenny of Rachel genoemd zijn, maar die namen zijn nu toch echt wel ‘uit’. Alleen Eva, Lena, Rosa en Sarah hebben de tand des tijds doorstaan.

Daar staat tegenover dat er in de meisjeslijst wel wat inspiratie is op te doen: Celia, Ida, Molly, Rosie of zelfs Yetta.

9 antwoorden op “Immigranten in New York (1)”

 1. Wat een leuke namen zeg!
  Bij de meiden vind ik Ida, Lena, Dora, Rosie, Mollie, Celia en Mary heel leuk. De rest van de lijst vind ik ook overwegend mooi! De naam Yetta kende ik nog niet echt: ik moet gelijk aan de naam Etta denken (was aan het eind van de 19e eeuw in Amerika ook heel populair).
  Bij de jongens zit er ook heel veel leuks tussen. Voor namen als Isador en Israel heb ik een zwak, al zou ik ze nooit geven. Louis, Samuel, Nathan, Charles en William zouden daarentegen wel opties zijn voor een eventuele zoon.

 2. Bij Yetta moet ik denken aan de oma van the Nanny (Fran Drescher)…

  Ik ben in dit museum geweest vorig jaar, echt indrukwekkend om de verhalen over de immigranten te horen in deze originele setting. Er stond nog een naam op de muur in een van de apartementen, geschreven door een klein meisje dat er ooit woonde. Als ik het me goed herinner was het Rachel Katz.

  Veel mooie namen in het rijtje, vooral de jongensnamen, zoals Jacob, Louis en Morris.

 3. Sarah (liever Sara), Rosa, Lena, Rachel, Sadie, Eva, Molly, Yetta (liever Jetta), Celia en Esther zijn nog best leuk. Voor de jongens kunnen Max, Morris, Samuel, Jacob, Sam, Nathan, David, Benjamin, Jack en William nog wel.

 4. Lena! Zo heet mijn dochtertje (2011). Leuk om haar naam terug te zien. Ik vind het ook een mooie, klassieke naam. Schijnt een echte Rotterdamse naam te zijn… Komt hier heel veel voor.

 5. Ida en Jacob, helemaal mooi! Zou ik zo aan ons kindje willen geven ware het niet dat mijn man het daar niet mee eens is hahaha

 6. Leuke rijtjes, maar er zit niks bij dat ik écht zou overwegen denk ik. Ik heb een zwak voor Israel, maar anno 2012 kan dat dus echt niet (zeker niet in Nederland).

 7. Erg leuke namen !
  Voor een meisje vind ik Lena en Eva erg leuk (wel op zijn Nederlands uitgesproken).
  Bij de jongens gaat mijn voorkeur uit naar Jacob, Nathan, Sam. David vind ik ook erg leuk mits een Nederlandse uitspraak !

Reacties zijn gesloten.