Zee, Zomer en Zonne

Romy mailde me een interessant artikel uit de Libelle van afgelopen week. Hierin vertellen de ouders van Zee, Zomer en Zonne waarom ze voor die bijzondere namen hebben gekomen. Ze was zo aardig de interessantste passages even over te tikken:

De moeder van Zee:

Al voor ik zwanger was van Zee had ik zijn naam in mijn hoofd. Tijdens een wandeling langs het strand besloten mijn partner en ik dat wij aan kinderen wilden beginnen. Ik keek om me heen, zag de zee en ik vond het meteen een geweldig idee om ons eerste kind zo te noemen. Een kind is een uniek wezen. Daarom heb ik geen naam gekozen die andere kinderen ook hebben, dat zou ik raar vinden. Wij vonden Zee beiden meteen een mooie naam, zowel voor een jongen als voor een meisje.

Het past bij hem: Zee houdt van zwemmen en het strand. Hij is tot nu toe erg blij met zijn naam. Ik heb altijd tegen hem gezegd dat hij zijn naam mag veranderen als hij dat wil, maar Zee past bij hem. Hij is geen doorsnee kind en laat zich niet snel leiden. Hij heeft zijn eigen ideeën, bijvoorbeeld als het gaat om zijn kleding, en dan is het logisch dat er een ‘rare’ naam bij past. Net als de zee is onze Zee diep, een denker en – zoals eb en vloed – is hij soms kalm en soms héél uitbundig.’

De moeder van Zomer (zelf heet zij Mechteld):

Zomer heft één keer gevraagd of haar naam raar was, dat was toen een kind zei dat ze een vreemde naam had. Ik vertelde haar dat Mechteld vroeger een vreemde naam was, maar dat ik me juist speciaal voelde omdat ik een naam droeg die niemand anders had.

Door Libelle ben ik op haar naam gekomen. Ik kreeg altijd Libelles van mijn schoonmoeder en daarin vertelde een oma dat ze haar kind ‘mijn zomertje’ noemde. Dat vond ik zo lief. Toen ik zwanger werd, hadden wij een zware tijd achter de rug en door de zwangerschap begon de zon weer te schijnen. Ik wist dat ons kind Zomer genoemd moest worden.

In de buurt wonen meer kinderen met zomerse namen, zo wonen er een Lente en een Bloesem. De zoon van mijn broer heet Leven, dus wij zijn wel wat aparte namen gewend in mijn omgeving.

Het grappige is dat Zomer helemaal niet van de warmte houdt. Wanneer de zon schijnt, zoekt ze de schaduw op en gaat ze het water in. En toch, hoewel ze in oktober is geboren, past de naam erg bij haar. Ze is opgewekt en extravert, wat voor mij echt zomers is. Ze staat stevig in haar schoenen. Misschien zou ze, als ze onzeker was, haar naam willen veranderen, maar ze loopt nergens tegenaan. Ik heb het idee dat ze er trots op is. Het is voor haar natuurlijk ook heel gewoon, ze kent zichzelf alleen als Zomer.’

De moeder van Zonne:

Ik vind namen met een natuurlijke eigenschap erg mooi. Op mijn lijstje stonden ook Storm en Bloeme. De vader van Zonne mocht uiteindelijk de naam kiezen en het werd Zonne. Zonne is geboren op een warme zomerse dag dus wat dat betreft klopt de naam helemaal. Eerst had ik de naam Zon bedacht. Op mijn werk had ik een mannelijke collega die Sanne heet. Een meisjesachtige naam voor een jongen, dat vond ik ook erg leuk. Daarom heb ik ‘ne’ op het eind toegevoegd. Later kan hij zichzelf Zon gaan noemen als hij wil.

Hij is een échte jongen en soms vind ik zijn naam eigenlijk niet stoer genoeg voor hem. Als mensen zijn naam horen, denken ze dat ik het over mijn dochter heb. Toen Zonne nog een baby was noemden wij hem Zonnetje. Vooral kinderen vonden dat vreemd. “Hè Zonnetje, is dat een naam?” Maar wij krijgen vooral positieve reacties op de naam. Zonne kan ‘schijnen, net zoals de zon, hij is een heftig vrolijk kind, zit vol energie en is niet te stoppen.’

Romy voegt toe: “Zomer vind ik eigenlijk best mooi klinken, al vind ik het wel wat vreemd dat ze die naam geven aan een meisje dat aan het einde van de herfst geboren is.” Jullie gedachten?

28 antwoorden op “Zee, Zomer en Zonne”

 1. Zee: het typische “mijn kind is zo uniek en bijzonder”-gebazel. Alsof je de uniciteit van een kind zou moeten benadrukken door de naam? Verder is mijn eerste associatie bij de Naam Zee: een verkorting van Zebedeüs, dus niet echt positief.

  Zomer: ach, mijn smaak is het niet. Maar wel wat vreemd voor een kind dat in oktober geboren is.

  Zonne: als jongensnaam?? Had dan Zon gedaan, dat is nog enigszins mannelijk.

   1. JAAAAA Zonne is een coole naam!

 2. “Een kind is een uniek wezen. Daarom heb ik geen naam gekozen die andere kinderen ook hebben, dat zou ik raar vinden.” Het soort redenering waar ik helemaal niets mee kan! Fijn dat ze er blij mee zijn, en iedereen moet vooral doen wat hem of haar goed lijkt, maar mij komen dit soort namen heel gezocht en helaas ook wel een beetje pretentieus voor.

  Laatst las ik iets over een kind dat Ster heet. Voor mij onbegrijpelijk om je kind zo te noemen, ik heb toch wat minder frisse associaties met dat woord.

   1. Ik ken wel twee meisjes die Sterre heten. Dat vind ik dan nog beter klinken.

 3. Zonne gaat nog wel voor een meisje. Zee vind ik echt stom en Zomer ook.

 4. Allemaal vreselijk, van die hippienamen, ik heb daar werkelijk niets mee. Ik vraag me wel eens af of die mensen ook beseffen dat hun kinderen ook volwassen worden en dat het dan helemaal rare namen zijn. Een volwassen vent die Zonne heet???
  Tsja.

 5. Ik krijg jeuk van dat “mijn kind is uniek, dus moet ook een unieke naam” verhaal. De namen op zich vind ik dan weer niet eens zo heel afschuwelijk, hoewel ik ze zelf nooit zou geven. Zonne zou ik eerder bij een meisje verwachten en dan is ie me nog te lief en zoet. Zomer vind ik te zonnig en Zee vind ik qua klank best mooi, maar mij toch te apart.

 6. Ik ken wel een Maan (jongen), dus Zon zou daar wel bij passen :). Maar Zonne vind ik echt een meisjesnaam, net als Sinne. Dat zou ik persoonlijk eerder kiezen omdat de betekenis voor Nederlanders minder voor de hand liggend is (i.t.t. Friezen).

  En het concept een “unieke” naam (lees; géén naam, of juist een superpopulaire naam zonder erbij stil te staan, neem Jayden/Aidan etc) alleen om maar uniek te zijn, daar kan ik ook niets mee. Ieder kind is uniek, dat is een Sanne of Sophia ook. Ik denk dat de OUDERS eerder uniek willen zijn dan het KIND. De aandacht zo’n naam gaat ook uit naar de ouders, niet naar het kind. Ook iets om over na te denken lijkt me.

 7. “Maan” is ook een verkorting van Hermanus of Emanuel en heeft daarmee iets meer traditie achter zich dan zelfverzonnen namen als Zee, Zomer e.d. Maar niet iedereen vindt dat belangrijk natuurlijk.

 8. Prachtig, al die poëtische namen. Maar ik mis er nog een paar. Waarom niet Herfst? Winter? Dood? (zus van Leven!)

 9. Ik vind het een mooi stukje, en mooie namen met mooie verklaringen. Natuurlijk twijfel je wel eens over zo’n naam, wil je niet dat je kind er raar door aangekeken wordt, maar een unieke naam kan een kind ook een uniek (mooi) gevoel geven. (Dat las ik op een site waar kinderen zelf hun mening kunnen geven over hun naam). Het kan een kind juist ook een gevoel geven dat het bijzonder is, er mag zijn, en niet een van duizend in een dozijn. Natuurlijk wil een kind soms het liefst niet opvallen en ‘gewoon’ zijn, maar er komt (denk ik) een leeftijd dat ze het juist wél waarderen dat ze geen ‘standaard’ naam hebben. (Hoewel er overigens ook genoeg top 10-namen zijn die ik mooi vind hoor).

  Voor ons is het nu wachten op de geboorte van de 2e. Ook wij gaan voor een naam die niet iedereen zou kiezen. Geen naam als Zomer, Sonne of Zee, maar wel een die niet veel voorkomt en waar niet iedereen positief op zal reageren denk ik.
  Maar we vinden ‘m mooi, hij past bij ons en straks vást ook bij ons lieve baby’tje…

 10. Hi Denise, welke site is dat, waar kinderen hun eigen mening kunnen geven? Ben wel benieuwd, lijkt me idd leuk om te lezen.

  ps: wij gegaan voor de naam Lucas, en kennen nog geen enkel ander kind dat zo heet, hoewel op namenprikbord men het een te populaire naam vond.
  Iei zou het Teun worden maar kreeg zulke rare reacties erop, achteraf is Teun trouwens net zo passend bij zijn karakter en verschijning als Lucas is.
  Namen worden trouwens steeds normaler hoe vaker je ze hoort.
  Bloem was een aantal jaren geleden nog heel raar hoewel Flor een normale spaanse naam is. Vlinder vind ik nog steeds onwennig maar wel mooi. Ik ben zelf weg van Wolf. Stoere jongen lijkt me dat. Splinter en Bikkel vind ik echt niets, maar ken er van allebei eentje. En de eerste is echt een Splinter, oervervelend en irritant. En Bikkel huilt zelfs niet als hij heel hard valt.

 11. Wat grappig! Alle drie de namen komen ook in mijn omgeving voor, maar dan net omgekeerd: Zee is een meisje (woont hier in de buurt), Zomer is een jongen (beste vriend), en Zonne is een meisje (mijn zusje). Ik vind de namen geen van drieën ‘zielig voor het kind.’ Maar dat komt denk ik deels ook omdat ik bij die namen een gezicht zie 😉 Zee en Zonne vind ik overigens géén mooie namen voor een jongen.

  Zelf heb ik ook best een aparte naam en dat heb ik nog nooit als vervelend ervaren. Eerder als leuk: het geeft je een stukje meer identiteit. Maar ieder kind is uniek, aparte naam of niet – wat die moeder in het eerste stukje zegt vind ik echt onzin!

  Persoonlijk houd ik wel van nattuurnamen. Wat dat betreft kan ik me wel vinden in de uitleg van de moeders: zij hebben de naam alle drie gekozen om de betekenis, die voegt iets toe. Neem bijv. de naam Sinne. Die naam vind ik een mooie klank hebben. Maar als je de betekenis weet vind ik ‘m nog mooier!

 12. Ik kan me er juist wel in vinden:Een unieke naam voor een uniek persoon.Ik heb zelf een zeer unieke naam (dus geen Lieneke)en heb het altijd gewaardeerd dat mijn ouders even verder hebben gekeken dan de top 20 van 1978.Het voelt toch speciaal.
  Daarom hebben we voor onze zoon ook gezocht naar een minder voorkomende naam.
  Ik hou ook wel van een gedachte achter een naam.
  Zomer staat hier vanwege de klank hoog genoteerd.Zee vind ik een krachtige naam.Zonne vind ik echter veel te vrouwelijk.
  En als dit drietal straks volwassen is en collega’s worden van Milan,Luca,Sterre en Fee zullen zij helemaal niet zo opvallen.

 13. @ Ylathan:

  Ik zag het op http://www.babybytes.nl/namen/. (Mag ik dat hier zeggen?)
  Je kunt daar linksboven de betreffende naam invullen en (als die in de database staat) krijg je dan in de middelste kolom, iets naar onderen, te zien wat het commentaar is op die naam. Reacties van kinderen en volwassenen.

 14. Ik vind het ook een mooie gedachte: een unieke naam voor een uniek kind. Het engelse Summer vind ik echter mooier dan Zomer en voorwaarde zou wel zijn dat het een zomerkindje is…
  Zee en Zonne vind ik wel grappig, eigenlijk.

  Denise, ben ook erg benieuwd wat voor site dat is, waar kinderen hun reactie kunnen geven op hun eigen naam!

 15. ik vind de namen niet echt apart, typisch nederlands om dit apart te vinden: hier in nederland is iets blijkbaar als snel ‘gek’vreemd of ‘anders’

  ik vind de reacties van de moeders sneu-er

 16. @Herculaas: Volledig mee eens. Ik heb het altijd als bijzonder prettig ervaren, dat mijn naam ook meteen door vreemden als vrouwennaam wordt herkend. Namen als Zon en Zee doen mij denken aan de indianen. Ik zou ze bijna met een pijl en boog zien staan popelen om op jacht te gaan 😉

 17. @elia: Toch is het echt wel handig als je een naam bedenkt, die OOK functioneel is. Eén die niet alleen wordt gebruikt om de uniciteit van het kind te benadrukken. Hij moet wel, zoals Loes al zegt, je hele leven mee kunnen. En uniek ben je toch wel.

  Trouwens, mensen die er anders over denken zijn niet meteen sneu. Ik vind het sneu als je je laat verblinden door wat je zelf denkt en je de mensen om je heen niet probeert te begrijpen.

 18. Ik vind het niet triest als mensen dit soort namen geven. Zelf ben ik er geen fan van, maar als mensen hun kind Zon of Zee willen noemen, mogen ze dat wat mij betreft gewoon doen. Want als je er eens goed over nadenkt, zijn er heel erg veel voornamen die van een bepaald ‘ding’ zijn afgeleid. Neem nou bloemennamen: Roos, Iris, Daisy, Madelief, Jasmijn, Lily. Dat zijn heel erg ingeburgerde namen die ook van een woord zijn afgeleid. Net als edelsteennamen: Amber, Ruby, Jade; en vogelnamen: Merel, Mees, Robin, enz. Ik vind het een beetje vreemd om deze namen allemaal normaal te vinden en een andere naam-die-tegelijkertijd-een-woord-is als heel raar te bestempelen.

  Bovenstaande namen vind ik overigens niet leuk. Zoals ik al zei, ben ik niet echt fan van dit soort namen. Zomer vind ik afschuwelijk, net als de Engelse variant (Summer). Zee vind ik op zich een prima naam als afkorting voor een langere naam, maar als officiele naam vind ik het heel erg lelijk. Zonne zou ik zelf nooit als naam geven, maar heel erg stom vind ik hem ook niet. Ik ben het er overigens niet mee eens dat namen die op -nne eindigen raar zijn voor jongens. Zo vind ik Senne een echte jongensnaam en kijk ik juist raar op als er een meisje zo heet!

 19. Mijn dochter heet ook Zonne en is geboren in 2000. Top naam!

 20. Ik vind het een beetje vreemd dat een jongetje Zee of Zonne heet, want het doet me eerder aan een meisje. Maargoed, op zich vind ik het best goed gevonden en vind ik dat mensen open moeten staan voor unieke namen.

 21. Welke naam dan ook, het is ooit eens zelfverzonnen. Ooit eens nieuw geweest.
  Al langer bestaande namen gingen ooit toch echt ook door deze meningmolen.
  (afgeleide namen ook)

  De natuur in onze ‘nieuwe’ namen vind ik mooi, hoopvol en sterk.

  Zonne, Zon! Mooi.

  1. Nou, ik vind Tornado (m) toch wel op het randje hoor die ik vandaag hoorde. Zeker als het niet zo bij het karakter past (idem voor Storm of Bink).

Reacties zijn gesloten.